Wat is een Long tail zoekwoord

Long tail zoekwoorden zijn specifiek en vaak een stuk langer dan de korte zoektermen met hoge maandelijkse zoekvolumes. De eerste plek in de ranking van een long tail zoekwoord zal je in verhouding dus minder traffic opleveren. Maar de traffic die je genereert heeft veel waarde, omdat de zoekterm specifiek is. Dit vergroot de kans dat je bezoeker op jouw pagina precies vindt wat hij of zij zocht. Dit verhoogt de kans op conversies.

ZoekwoordenOnderzoek_LongTail_.jpg

Waarom moet je long tail zoekwoorden gebruiken

Korte zoekwoorden waar veel op gezocht wordt zien er in eerste instantie vaak een stuk aantrekkelijker uit. Als je voor deze zoekwoorden hoog kan scoren zal dat je immers meteen veel traffic opleveren. Maar hoe groter het maandelijkse zoekvolume van een zoekwoord is, hoe moeilijker het is om de eerste pagina te behalen. 

Door long tail zoekwoorden te gebruiken, kan je op korte termijn hoog scoren in de zoekmachines. In tegenstelling tot de short tail zoekwoorden, kan je hiermee vaak een stuk sneller traffic genereren met je zoekwoord. 

Daarnaast zal de kwaliteit van de traffic een stuk hoger zijn. Dat zullen we uitleggen aan de hand van de bovenstaande afbeelding.

Stel: je hebt een pagina over belastingadvies voor zelfstandige ondernemers en je bedrijf zit in Utrecht. 

Als iemand jouw pagina vindt met het zoekwoord 'belasting advies', is er een grote kans dat die persoon geen zelfstandige ondernemer is. In dat geval zal deze bezoeker waarschijnlijk meteen weer weg klikken.

Iemand die zocht naar 'belasting advies voor zelfstandige ondernemers', vindt precies wat diegene zocht. Dit vergroot de kans dat deze bezoeker lang op je pagina zal blijven en een conversie zal doen.

'Belasting advies voor zelfstandige ondernemers in Utrecht' is nog specifieker. Nog minder mensen zullen deze zoekterm gebruiken. Maar de mensen die dat wel doen, zoeken daadwerkelijk naar advies in de buurt van Utrecht. Dat maakt ze nog interessanter voor jouw bedrijf. 

Heb je na dit artikel nog vragen over long tail zoekwoorden? Laat het ons weten via de livechat rechts onderin beeld, of tweet je vraag naar @cliptoo

10 SEO fouten om te vermijden bij je volgende website redesign